Det viktigaste att tänka på om du har blivit bjuden på en begravning i Stockholm är att du begravningen går ut på att du som är närvarande vid ceremonin ska visa din respekt och sorg för den som avlidit. Det tillsammans med den avlidnes nära anhöriga, släkt, vänner och andra relationer som stod den avlidne kärt. 

För att du ska vara en så respektfull begravningsgäst som möjligt gäller det alltså att du tar hänsyn till de angivelser som stått skrivna i inbjudan eller dödsannonsen. Det oavsett vad just du hade för relation till den avlidne, vad du själv anser är passande på en begravning och hur resterande gäster beter sig. 

En begravning är en ceremoni där det inte finns utrymme för otrevligheter eller onödiga tvister på grund av bristfälligt hänsynstagande. Men så vad gäller då egentligen? Vilka förhållningsregler bör man förhålla sig till då man ska gå på en begravning i Stockholm? 

Man behöver inte bli bjuden

En förhållningsregel som många ser rätt hårt på är att om man inte blivit bjuden på begravningen, eller om det inte finns en dödsannons med en ”öppen inbjudan”, så ska man inte gå. Det stämmer dock inte alltid, utan där är det mest vår svenska väldigt försiktiga inställning som tagit över. 

För det är faktiskt så att handlar det om en begravningsgudstjänst så är det en ceremoni som är öppen för alla att deltaga i. Det vill säga, vem som helst får komma och vara med för att sörja den avlidne. Det gäller dock att man visar hänsyn och respekt. 

Kom inte för sent!

Något som man däremot bör vara väldigt noggrann med, och som många också är, är att man ser till att inte komma försent till begravningen. Det är högst respektlöst. Istället bör man vara på plats i kyrkan, eller på annan avsedd plats, minst 10 minuter före utsatt tid. 

Klädsel

Frågan om vad man ska ha för kläder under en begravning kan för många kännas svår. Det inte minst då ”begravningsklädsel” inte alls måste gå i samma strikta, mörka och dystra tema som det ofta gjorde förr. Utan idag gäller snarare oftast att man ska komma i fina, välvårdade och rätt diskreta kläder. Det om inget annat önskemål anges i inbjudan. 

Andra förhållningsregler du bör ha koll på:

  • Stäng av mobilen
  • Fotografering under ceremonin kan vara okej, men kolla alltid med de anhöriga eller begravningsbyrån vad som gäller
  • Tänk på att den avlidnes absolut närmsta ska få plats på raderna längst fram i kyrkan 
  • Glöm inte bort att skicka dina kondoleanser